Airsoft Takımı Nasıl Kurulur? Airsoft Oyuncusu Olmak!
Selamlar Airsoft severler, ben Doğaner Çıtak. 2014 yılında başladığım Airsoft serüvenine 2017 yılında Vikings Airsoft takımını kurma kararı ile devam ettim. “Airsoft takımı nasıl kurulur? Airsoft oyuncusu olmak!” başlıklı bu blogda kaptanlık tecrübelerimi ve naçizane önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Airsoft Takımı Nasıl Kurulur, Nasıl Hayatta Kalır ve Nasıl Yönetilir?
Yaklaşın size gizli sos tarifimi vereceğim : )
Bir Airsoft takımı kurmak için öncelikle planlara ve ideallere sahip olmanız gerekli. 3 kişi toplanıp “hadi ben takımım” demek doğru olmaz, gerçekçi olmakta fayda var, bunun için takım arkadaşı gerekli. Ortalama 10-15 kişi ile, bir isim belirledikten sonra kendinize bir ekipman dizilimi seçmeniz gerekir. Bu konuda hali hazırda tonlarca ordudan güzel örnekler mevcut. Kalabalık olmaktan da korkmayın, sayı avantajdır. Kendinize en uygun olan ismi ve ekipman diziliminizi seçtikten sonra, nasıl bir takım olduğunuza karar vermeniz gerekecek, bu karar takımı nasıl yöneteceğinizi ve hayatta tutacağınızı oluşturacak. Tabi bir de tüzük oluşturmanız gerekir.
Nasıl Airsoft Takımı Olunur?
Hafta sonu boncuk atıp eğlenip eve dönen mi, yoksa ordu simülasyonunu doğru uygulayan, disiplinli ve örnek olarak gösterilen, arazide duruşu ile ortamın havasını değiştiren, gücü ile etkileyen bir takım mı? Cevap ilki ise onun için çok bir şey yapmanıza gerek yok : ) Fakat cevap ikincisi ise burada disiplin ve kurallar devreye girer. İyi bir liderin takımı doğru yönetmesi gerekir ve bu disipline uyacak, örnek olup takımı taşıyacak keskin takım arkadaşlarına ihtiyacı vardır. Temel Airsoft kurallarından bahsetmiyorum. Bunlara zaten uymak zorundayız. Her takımın kendine ait farklı kural ve yapısı vardır. Bu kurallar ve kuralları uygulayan bir ekip olmadığı sürece, takım hayatta kalamaz. Şimdi sizi bu kurallarla sıkmadan sonraki aşamaya geçelim. Belki başka bir blogda bunlara da değinebiliriz.
Airsoft Oyuncusu Olmak! Nelere Dikkat Etmeli?
Bu çok önemli bir soru. Biz takım olarak ekibe aldığımız kişilere çok dikkat ediyoruz. Bu sebepten takıma kabul etmeden önce onu tanımak için zaman harcıyoruz. Bu aynı zamanda oyuncunun da karar vermesi konusunda ona destek oluyor. Fakat oyuncunun da öncelikle kendi hayatında Airsoft hobisine ne kadar vakit ayırabileceğine karar vermesi gerekli. Bir heves mi, yoksa bir yaşam tarzı ya da spor mu? Girmek istediğim takım benim isteklerimi karşılar mı? Ben girmek istediğim takımın isteklerini karşılayabilir miyim? Bu sorunun cevabı zaten o kişiyi doğru takımlara yöneltecektir. Bir takım oyuncusu olmak için acele etmenizi önermem. Tecrübe zamanla kazanılabilir ve bunun için bu hobiye zaman ayırmanız gereklidir.
Airsoft Başlangıç Ekipmanları Neler Olmalı?
Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Airsoft için uygun iyi bir gözlük, Airsoft tüfeği (tabanca değil), arazi koşullarına uygun giyim ve bot. Giyim ekipmanlarınız kamuflaj olmak zorunda değil. Armorion.com, Decathlon gibi yerlerden ekipman edinebilirsiniz. Kimse size başlar başlamaz A’dan Z’ye ekipman almanız lazım demez. Adım adım gidebilirsiniz. Önceliğinizi tüfek ve gözlüğe vermenizi öneririm. Tüfek seçiminde de kesinlikle sniper değil yada GBB diye adlandırdığımız modeller değil, daha sıradan ve bütçenize uygun AEG’leri tercih etmenizi öneririm. “Ama abi ben CS GO’da Kanas oynuyorum, Airsoft’ta da sniper oynicam” diyenleri duyar gibiyim. Sakın ola bu hataya düşmeyin, sonu hüsranla biter : ) Airsoft oyunlarda ya da filmlerde gördüğünüz gibi değildir. Sniper’lar, GBB’ler ve bu tarz özel tüfekler hem daha maliyetlidir hem de uzmanlık gerektirir. Belki başka bir blogda buna da değiniriz.
Kimler Airsoft Oynayabilir?
Ülkemizde 18 yaşından büyük ve sağlık sorunları olmayan, kendini taktik ve stratejik olarak geliştirmek isteyen, ekstrem spor seven herkes oynayabilir. Burada ne kadar özverili oynadığı veya nasıl oynadığı tamamen takımsal ve kişiseldir.
Airsoft Oyun Alanları Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle sivillerin giremeyeceği ve kimseye zarar ya da rahatsızlık vermediğimiz alanlar olmalı. Ulaşımı kolay, oynadığınız takımın ya da sizin ikamet ettiğiniz bölgelere yakın, araç park edilebilir, yaz kış giriş ve çıkışında sorunlar yaşanmayan bir yer olmalı. Airsoft oyun alanları, genel anlamda arazi türevi ve CQB türevi oyun alanları olmak üzere ikiye ayrılır. CQB’de daha fazla yapının olduğu veya kapalı alanın olduğu yerler tercih edilir ve çok keyiflidir. Her Airsoft oyuncusu bu alanları sever.
Arazi türevleri orman gibi yerler ise daha zordur. Ormanlık bölgelere girildiğinden dolayı genelde bozuk yollar vardır ve bu yollara yere çok yakın araçlar giremez veya yağış durumunda giriş ve çıkışlar zorlaşır. Konfor daha azdır ama daha geniş alanda kalabalık ve keyifli oyunlar oynanabilir. İstanbul’da şu an için çok fazla CQB alanı bulunmamakta. Bundan dolayı genelde arazi alanları tercih etmekteyiz.
Doğaner Neden Airsoft Oynuyor? Airsoft’u Nasıl Sevdi ve Ona Ne Katıyor?
Ben spor yapmayı seven biriyim. Kendimi geliştirmek ve limitlerimi zorlamak için Airsoft oynuyorum. Ayrıca atıcılık, yön bulma, yönetilme, yönetim, strateji ve taktik geliştirme, hızlı karar alma gibi önemli kabiliyetlerimi geliştirmeme yarıyor. Bu oyunu sevmemdeki temel sebep, askeri ruha sahip olan ve öyle düşünen biri olmamdır. Buna ek olarak en büyük sebeplerden birisi ise edindiğim arkadaşlar ve takımımdır. Stres yönetimi ve kişisel gelişimim için Airsoft hayatımda çok önemli bir yer kaplıyor ve kaplayacak.
Yazımı değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim, umarım biraz olsun yol gösterir.
Kaptan Doğaner (SHADE) Çıtak